AgroStar Krishi Gyaan
Pune, Maharashtra
07 Jan 19, 10:00 AM
ଆଜଭାଇଜରୀ ଆର୍ଟିକଲ୍‌ଏଗ୍ରୋଷ୍ଟାର ଏଗ୍ରୋନୋମୀ ସେଣ୍ଟର ଅଫ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ
ପପିତା ଫଳ ଅମଳ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ
• ବୀଜ ରୋପଣ ର 10-12 ମାସ ପରେ ଫଳ ପାଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଏ। ଏହା ଫଳ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗୁଣ ରୂପାନ୍ତରଣ ରୁ ଜଣା ଯାଇଥାଏ। • ଫଳ ଉପରେ ହଳଦିଆ ଦାଗ ଦେଖାଯିବା ମାତ୍ରେ ତାହା ଅମଳ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବାର ଜଣାଯାଏ। ଏହା ଖୁବ ଅଦ୍ଭୁତକର ଦେଖାଯାଏ। • ଯଦି ଫଳ ଭିତରୁ ବାହାରୁଥିବା ପାଣି ଭଳି ପତଳା ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ତାହା ଅମଳ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବାର ଆଶା କରାଯାଇଥାଏ। • ଫଳ ର ଅଗ୍ର ଭାଗ ହଳଦିଆ ଦେଖାଯିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ। • ଫଳ କୁ ଛିଡେଇବା ସମୟରେ ଭଙ୍ଗା କାଠିରେ ଫଳକୁ ଛିଡାନ୍ତୁ। ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାର ରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ।
• ଅମଳ ହୋଇସାରିବା ପରେ ତାହାର ଆକାର ଅନୁସାରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରେଡିଙ୍ଗ କରନ୍ତୁ। • ଏହା କରନ୍ତୁ। ଫଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ଧୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ବାସ୍କେଟ ର ତଳେ ପ୍ୟାକିଙ୍ଗ ରଖି ତା ଉପରେ ଫଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ରଖନ୍ତୁ। ବାସ୍କେଟ କୁ ଛୋଟ କାଠ ଦେଇ କଭର କରି ରଖି ବିକ୍ରି ପାଇଁ ପଠାଯିବା ଉଚିତ। ଗୋଟିଏ ବାସ୍କେଟରେ 4 ରୁ 10 ଟି ଫଳ ସଜାଇ ରଖାଯାଇଥାଏ। • ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଫଳ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ ଥାଏ। ତାପରେ ଗଛ କୁ ବାହାର କରିଦିଅନ୍ତୁ, କାରଣ ତାହା ପରେ ଗଛ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରେ ନାହିଁ। ଫଳ ଦୋକାନ - ଫଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ 20 ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରା ସବୁଠାରୁ ଉତ୍ତମ ଅଟେ। ଏହି ତାପମାତ୍ରାରେ ଫଳ ଭଲ ଭାବରେ ପାଚିଥାଏ। ଅଧିକ ତାପମାତ୍ରାରେ ଶିଉଳି ଜନିତ ରୋଗରେ ଫଳ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇପାରେ। ନିର୍ଦ୍ଦେଶ- ଏଗ୍ରୋଷ୍ଟାର ଏଗ୍ରୋନୋମି ସେଣ୍ଟର ଏକ୍ସିଲାନ୍ସ,
1226
250